piątek, 4 lutego 2011

Dorada wg Witalija

Doradę wziąć ją wypatroszyć, z łusek nie czyścic, bo to po ch...j,najtańsza jest w M......o.
Główkę czosnyku w łupinach, ale przekroić wzdłuż na wpół. Czosnek się gotuje dosyć krótko i mniej oddaje tego...no smrodu.kolendry, albo pietruszki, co jest, kawałek papryki czerwonej, tej ostrej, przeciętej wzdłuż, albo wszerz, aby się zmieścił, obojętnie i ćwiarkę cytrynki ze skórką, i to do środka rybiego. Położyć na folie na ta bardziej błyszczącą stronę. Oliwą polać z tłoczenia pierwszego, trochę na zewnątrz, trochę do środka, solą opruszyć morskom takom zawinąć, zawinąć i na grila na 15-20 minut.
Teraz robimy winegreta do sałaty, bierzemy musztardę diżońską, albo rosyjską, co kto lubi i do tego jest sok z cytryny, tylko przez ręce wycisnąć, żeby pestków nie powpadało, sól morska, albo jaka bądź obojętnie, dodac trzeba oleum, wymieszać odczekać i polać sałatę.
Wino może być obojętnie jakie, rizling, albo nawet roze.co kto lubi.

3 komentarze:

  1. Dla Mnie bąba !

    OdpowiedzUsuń
  2. a my wcinamy wlasnie dyzurowy makaronik tego samego Autora w dodatku wlasnorecznie przez Niego upichcony:) pyyychotaaaa!!! przepis w nastepnym odcinku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja sięwczoraj napiłem sake śliwkowe
    dobre 15 woltów, ale słodkawe za bardzawo

    OdpowiedzUsuń