wtorek, 15 lutego 2011

Jego Królewska Mość Pan Śledź

    Tajemnicą dobrego śledzia jest sam Pan Śledź. Niełatwo w okolicznych świątyniach (t......co, c.....ur, l......dl, b........a, r......al, czy i.......er m.......he) o przyzwoitego Pana Śledzia, muszę się mocno napocić w tych hiper/super/ultra/megasklepach.
    Pan Śledź namierzony, mamy więc podstawę do kuchennej symfonii. Ukradnę siostrze patent z muzyką i wrzucam na słuchawki acepiorundece „if you want blood” zapętlam i przygotowuję pierzynkę dla Pana Śledzia. Rytm w słuchawkach idealny do krojenia cebuli (nie zdradzę jakiej).
Kroję w ćwierćwałki, podsmażam na oleju z pestek winogron, zmniejszam gaz i niech dochodzi.
Spytacie,czy Pana Śledzia wymoczyć ? NIE !!! To tak jakby grzyby umyć, przestępstwo. Jego słoność jest jak pekaesy Elvisa.

    Cebula nabrała odpowiedniej konsystencji, czas na pieprz zielony w ilościach nieograniczonych, co oznacza u mnie do bólu nadgarstka. Jeszcze kilka przypraw ( wpuszczamy italiano oregano i mexicano papriken ) pomidorro z puszki, chwila redukcji, przegryzka, studzenie ( koniecznie ). Patelnię ustawiamy pod kątem, cebulową część odgarniamy do wyższej części, aby oleum nam spłyneło.

    Teraz łatwo już będzie:
warstwa Pana Śledzia w kawałkach, pieprz zielony, pierzyna cebulowa. Procedurę powtarzamy aż do wykończenia składników. Na samiuśki koniec polewamy olejem i pieprz do bólu nadgarstka i łokcia.

    Teraz trudno będzie:
chowamy Pana Śledzia do lodówki, najlepiej takiej z immobilajzerem i czekamy 3 dni ( może się też przydać kilka bulterierów, sidła, zapadnia, firma ochroniarska, albo Świtoń M.C )

Jemy.

JKM Pan Śledź jest genialny.


                                                                      Z wyrazami szacunku:

                                                                                   wasz skromny maestro

10 komentarzy:

  1. Kur....Rozpie.....mnie.....Tusz do rzęs leje się po brodzie.GENIALNE!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mówiłem,żeby przed czytaniem pampersa założyć

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówiłeś!Mówiłeś!..Czymajcie bo nie wyczymie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz lepiej, coraz lepiej !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. no śledzik chyba genialito:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym dodał do cebuli jabłko i paprykę

    OdpowiedzUsuń
  7. apfeln und papriken und andere wilden...

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszy post !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. szacunek MAESTRO !!!
    czoło chylę

    OdpowiedzUsuń